مقالات

مزایای ظروف چدنی

مزایای ظروف چدنی

مزایای ظروف چدنی :

چدن یک فلز آلیاژی بوده که عنصر اصلی آن آهن است. برخی از افراد فکر می‌کنند که چدن صددرصد از آهن ساخته شده است؛ در واقع می‌توان گفت چدن از ذوب آلیاژهای آهن-کربن تولید می‌شود.

چدن‌ها ۲ تا ۴ درصد از کربن تشکیل شده‌‌اند و همچنین دارای مقادیر کم‌تری از آلیاژهای منگنز، سیلیکون و ناخالصی‌هایی مانند گوگرد و فسفر هستند. از این عناصر آلیاژی اضافی برای بیشترشدن خواص چدن استفاده می‌شود. ترکیب کربن و سیلیکون به چدن، قابلیت ریخته‌گری عالی می‌بخشد.

برای ساختن چدن، سنگ آهن را در کوره حرارت می‌دهند تا ذوب شود. سپس فلز مذاب ریخته می‌شود و مدتی به آن اجازه می‌دهند تا سفت شود و به شکل شمش درآید. شمش‌های چدن دوباره در قالب نهایی ذوب می‌شوند. در طی این ذوب مجدد، چدن ساخته می‌شود. انواع مختلفی از چدن‌ها با استفاده از عملیات حرارتی و تکنیک‌های مختلف، فرآوری و تولید می‌شوند.

مزایای ظروف چدنی

در دهه‌های اخیر یکی از دلایل اصلی استفاده از ظروف چدنی، تخریب‌ناپذیربودن آن‌ها بوده است. حتی ظروفی را که زنگ زده و خراب شده‌اند می‌توان به وضعیت مناسب قبل بازگرداند؛ به این صورت که سطح نچسب روی چدن را می‌توان بارها با فرآیندی به نام seasoning دوباره به حالت قبل برگرداند.

seasoning روغنی است که در تابه پخته می‌شود و به ظروف پخت‌وپز ظاهری صاف می‌بخشد. علاوه‌بر این، باعث نچسب‌شدن قابلمه‌ها و تابه‌ها می‌شود. این فرآیند غذا را از سطح فلز جدا و از ظروف در برابر زنگ‌زدگی محافظت می‌کند. در ادامه به مزایای ظروف چدنی پرداخته‌ شده است.

زمان مطالعه: ۷ دقیقه

هر آشپزی، ارزش ظروفی را که بتواند از آن‌ها به مدت طولانی استفاده کند، می‌داند. ممکن است تابه‌حال از ظروف چدنی استفاده کرده و متوجه کیفیت عالی آن شده باشید. مزایای ظروف چدنی، هر خانم خانه‌داری را مجاب می‌کند تا برای یکبار هم که شده از این ظروف استفاده کند.

 

چدن چیست؟

چدن یک فلز آلیاژی بوده که عنصر اصلی آن آهن است. برخی از افراد فکر می‌کنند که چدن صددرصد از آهن ساخته شده است؛ در واقع می‌توان گفت چدن از ذوب آلیاژهای آهن-کربن تولید می‌شود.

چدن‌ها ۲ تا ۴ درصد از کربن تشکیل شده‌‌اند و همچنین دارای مقادیر کم‌تری از آلیاژهای منگنز، سیلیکون و ناخالصی‌هایی مانند گوگرد و فسفر هستند. از این عناصر آلیاژی اضافی برای بیشترشدن خواص چدن استفاده می‌شود. ترکیب کربن و سیلیکون به چدن، قابلیت ریخته‌گری عالی می‌بخشد.

برای ساختن چدن، سنگ آهن را در کوره حرارت می‌دهند تا ذوب شود. سپس فلز مذاب ریخته می‌شود و مدتی به آن اجازه می‌دهند تا سفت شود و به شکل شمش درآید. شمش‌های چدن دوباره در قالب نهایی ذوب می‌شوند. در طی این ذوب مجدد، چدن ساخته می‌شود. انواع مختلفی از چدن‌ها با استفاده از عملیات حرارتی و تکنیک‌های مختلف، فرآوری و تولید می‌شوند.

مزایای ظروف چدنی

در دهه‌های اخیر یکی از دلایل اصلی استفاده از ظروف چدنی، تخریب‌ناپذیربودن آن‌ها بوده است. حتی ظروفی را که زنگ زده و خراب شده‌اند می‌توان به وضعیت مناسب قبل بازگرداند؛ به این صورت که سطح نچسب روی چدن را می‌توان بارها با فرآیندی به نام seasoning دوباره به حالت قبل برگرداند.

seasoning روغنی است که در تابه پخته می‌شود و به ظروف پخت‌وپز ظاهری صاف می‌بخشد. علاوه‌بر این، باعث نچسب‌شدن قابلمه‌ها و تابه‌ها می‌شود. این فرآیند غذا را از سطح فلز جدا و از ظروف در برابر زنگ‌زدگی محافظت می‌کند. در ادامه به مزایای ظروف چدنی پرداخته‌ شده است.

مزایای ظروف چدنی

گرما را به‌خوبی منتقل می‌کند

سرآشپزهای حرفه‌ای عاشق ظروف چدنی هستند که یکی از دلایل آن حفظ حرارت و انتقال گرماست. مواد ضخیمی که در چدن به‌کار رفته است، باعث می‌شود تا گرمای بیشتری را در واحد حجم ذخیره کند. گرم‌شدن ظروف چدنی به گرم نگه‌داشتن غذاها برای مدت‌زمانی طولانی کمک می‌کند؛ اما باید بدانید که مدتی طول می‌کشد تا چدن کاملا گرم و کاملا خنک شود.

یکی از مزایای قابلمه چدنی این است که غذا را به‌طور یکنواخت گرم می‌کند؛ بنابراین هیچ نقطه گرم یا سردی وجود ندارد. این بدان معناست که غذای شما را هم به‌طور یکنواخت می‌پزد و از سوختن یا کم‌پختن قسمت‌هایی از غذای شما جلوگیری می‌کند. به این نکته توجه داشته باشید که اگر تابه یا ماهیتابه چدنی شما هنوز داغ است، آن را زیر آب سرد نگذارید؛ زیرا باعث ترک‌خوردن یا تاب‌برداشتن ظرفتان خواهد شد.

با ظروف چدنی می‌توانید غذا را روی هر سطحی بپزید

شما می‌توانید ظروف چدنی را روی اجاق گاز، فر، روی آتش یا اجاق هیزمی و حتی روی کباب‌پز یا باربیکیو قرار دهید. طراحی بادوام و حفظ حرارت آن به شما این امکان را می‌دهد که به‌راحتی ظروف را از اجاق گاز به فر منتقل کنید؛ بدون این‌که نگران ذوب‌شدن آن باشید. شما می‌توانید در کمپ‌های تفریحی ظرف‌های چدنی خود را روی شعله‌های چوب قرار دهید؛ زیرا طراحی مستحکم آن‌ها باعث می‌شود تا آسیبی به ظروف شما وارد نشود.

به این نکته توجه داشته باشید که از پختن غذاهای اسیدی مانند گوجه فرنگی، لیمو یا سایر غذاهای مرکباتی خودداری کنید؛ زیرا باعث می‌شود که غذا با آهن موجود در چدن واکنش نشان دهد و طعم فلزی ایجاد کند.

تمیزکردن آن‌ها آسان‌تر است

یکی دیگر از مزایای ظروف چدنی، تمیزکردن آسان آن‌ها نسبت به سایر ظروف است. علاوه‌بر این، به دلیل سطح نچسب این نوع از ظروف، تمیزکردن آن‌ها نسبت به شیشه یا آلومینیوم آسان‌تر خواهد بود.

مقرون‌به‌صرفه است

ظروف چدنی اغلب با قیمت‌هایی مناسب در بازار عرضه می‌شوند؛ به این دلیل که قابلمه‌های چدنی، تابه‌ها و کلیه ظروف چدنی از مواد خام ارزان ساخته می‌شوند. علاوه‌بر این، ماندگاری چدن بسیار بالاست و لازم نیست نگران تعویض آن هر چند سال یک بار باشید.

در اشکال و اندازه‌های مختلف تولید می‌شود

تابه‌های چدنی احتمالا محبوب‌ترین شکل این ظروف هستند؛ اما از چدن برای ساخت انواع قابلمه‌ها، کباب‌پزها، تابه‌های کیک، ظروف مخصوص پیتزا و غیره هم استفاده می‌شود.

ذاتا محصولاتی نچسب هستند!

ظروف چدنی به‌طور طبیعی نچسب هستند. اگر فرآیند seasoning در آن‌ها به‌درستی انجام شود، سطح نچسبی را ایجاد می‌کند که بهتر از سایر ظروف نچسب است.

آهن خون با ظروف چدنی تامین می‌شود

برخی از پزشکان تغذیه، پختن با تابه‌های چدنی را برای دریافت آهن بیشتر در رژیم غذایی توصیه می‌کنند؛ زیرا هنگام پختن به غذای شما نفوذ می‌کنند. پختن غذا با ظروف چدنی می‌تواند در هر وعده غذایی حدود ۱۸ میلی‌گرم آهن را برای بدن تامین کند. می‌توان گفت این مورد یکی از مهم‌ترین مزایای ظروف چدنی به حساب می‌آید.

دیدگاهتان را بنویسید